HEM&HUSHÅLL

Mjölksyrabakterier som är bra för magen
Bilden visar en person på gym. Mjölksyrabakterier som är bra för magen kan vara ett bra tillskott till en varierad kost.

Hur fungerar egentligen mjölksyrabakterier som är bra för magen? Mjölksyrabakterier har blivit alltmer populärt som tillskott i olika matvaror, såsom yoghurt och surkål. Men vad är egentligen mjölksyrabakterier och hur fungerar de i kroppen? Lär dig mer om mjölksyrabakteriers roll i mag- och tarmhälsan, dess fördelar och hur vi kan öka intaget av mjölksyrabakterier i vår diet.

Mjölksyra bakterier i olika former

Mjölksyrabakterier är mikroorganismer som producerar mjölksyra genom en process som kallas fermentering. De finns naturligt i tarmarna och kan också hittas i vissa livsmedel, såsom yoghurt, kefir, kål och andra fermenterade grönsaker. Dessa bakterier är en del av den naturliga tarmfloran och spelar en viktig roll i matsmältningen och upptaget av näringsämnen.

Hur kan mjölksyrabakterier skydda vår tarmhälsa

En av de viktigaste fördelarna med mjölksyrabakterier är deras förmåga att skydda vår tarmhälsa. När vårt immunsystem blir svagt ökar risken för sjukdomar som IBS, Crohns sjukdom och högklorsyrareflux. Forskning visar dock att en ökad täthet av mjölksyrabakterier i tarmen. Denna kan hjälpa till att skapa en miljö som är ogästvänlig för skadliga bakterier och virus. Detta kan i sin tur hjälpa till att minska inflammation och förbättra mag- och tarmhälsan.

Mjölksyrabakterier i kosten

Att öka intaget av mjölksyrabakterier i vår kost kan ha flera positiva hälsoeffekter. En hälsosam tarmflora kan bidra till att förbättra vår matsmältning. Samt stärka immunsystemet och minska risken för sjukdomar som diarré och förstoppning. Forskning har också visat att tillräckligt med mjölksyrabakterier i tarmen. Vilket kan bidra till förbättrad mental hälsa och minska risken för depression.

Vad händer i kroppen om man ökar intaget av bakterier och probiotika

Enkla sätt att öka intaget av mjölksyrabakterier i vår kost. Detta inkluderar att konsumera fermenterade livsmedel såsom yoghurt, kefir, surkål och kimchi. Det finns också tillskott i form av kapslar och pulver som kan hjälpa till att öka intaget av mjölksyrabakterier i tarmfloran.

Det är viktigt att notera att olika mjölksyrabakterier har olika egenskaper och fördelar. Det är alltid bäst att konsultera en läkare eller en specialist för att avgöra vilken typ av mjölksyrabakterier som är bäst för individens behov.

Hur olika probiotika och bakterier med mjölksyra påverkar tarmhälsan

Mjölksyra bakterier har visat sig ha en rad fördelar för vår hälsa, särskilt mag- och tarmhälsan. Genom att öka intaget av mjölksyra bakterier i vår kost kan vi hjälpa till att stärka tarmfloran, förbättra matsmältningen och stödja vårt immunsystem.

Att konsumera fermenterade livsmedel och utöka vår tarmflora med tillskott kan vi uppnå dessa fördelar. Om du vill ha mer information om mjölksyra bakterier, rekommenderas att konsultera en läkare eller en specialist för att hjälpa dig välja rätt mjölksyra bakterier för dina behov.

Andra sätt att få i sig mjölksyrabakterier

Det finns även andra tillskott som exempelvis Sivomixx och Vivomixx. Dessa är ett tillskott med en unik blandning av mellan 200- 450 miljarder levande bakterier per dospåse. Inklusive mjölksyra-bakterier och andra probiotiska bakterier.

Det kan användas både under lång tid tillsammans med medicinsk behandling för kroniska magtarmsbesvär. Samt även kortare perioder för tillfälliga besvär som dålig matsmältning eller resemage.

Rekommenderad daglig dos är en till två dospåsar som blandas med mat eller vätska. Både Sivomixx och Vivomixx ska förvaras i kylskåp. Men kan utan problem användas även om den varit utanför kylskåpet en längre tid.

Lär dig mer om hur du kan ge din hund och katt rätt tillskott

Genom att ge din hund eller katt rätt tillskott kan du hjälpa till att stödja deras hälsa och livskvalitet. För att lära dig mer om vilka tillskott som fungerar bäst för din hunds hälsa kan du besöka exempelvis Vivobakt som erbjuder information om tillskott för djur.

Fler
artiklar