HEM&HUSHÅLL

Klassiska William Morris tapeter
Bilden visar en tapet. Med William Morris tapeter från Morris & Co från picment.se kan du få mer inspiration om populära tapeter från William Morris & Co.

William Morris tapeter, från Morris & Co har blivit väldigt populär inom inredningsvärlden. William Morris var inte bara konstnär utan även en filosof och författare. Morris & Co grundades 1861 och var inflytelserik inom Arts & Craft rörelsen.

Detta gäller framförallt inom tapeter där William Morris har designat 46 tapeter under sina verksamma år. Dessa produceras fortfarande och det finns även tolkningar av dessa, som idag använder moderna utskriftsmetoder.

Du kan få mer inspiration hos en välrenommerad leverantör av tapeter, fototapeter, Detale CPH, Deco folie och stuckatur.

Detale CPH är en slags färgat spackel som skapar en livfull yta som både är behaglig att se på och beröra.

Är du mer ute efter en självhäftande folie då kan en Deco folie i olika mönster och färger, från exempelvis D-C-fix självhäftande folie vara av intresse. D-C fix produkterna är av högsta kvalitet, samt kommer att passa väldigt bra in i din övriga inredning.

William Morris bestående arv i designhistorien

William Morris (1834-1896) var således en brittisk designer, konstnär och författare som hade en bestående inverkan på designhistorien.

William Morris var något av en gudfader till Arts & Crafts rörelsen och hans verk var en reaktion på den industriella revolutionen och dess inverkan på designen.

Hans stil har varit otroligt inflytelserik genom århundradena och många designers hyllar honom i sina egna verk.

William Morris inflytande inom Arts & Crafts

William Morris var en av de ledande personerna i 1800-talets Arts & Crafts-rörelse, som försökte främja kvalitetshantverk framför massproduktion. William Morris design var starkt influerad av naturen och medeltida motiv som blomstermönster, djur och arkitektoniska element som bågar och spiror.

Även om han arbetade med en mängd olika medier, bland annat måleri, poesi, bokillustrationer, tapetdesign, textiltryck, glasmålningar och vävning av gobelänger, för att bara nämna några. Det är just William Morris mest är känd för idag och kända verk är hans intrikata tapeter.

Njut av Morris & Co tapeter baserade på originalkollektionen eller som tolkningar

Morris använde sina mönster för att kritisera tillståndet i det viktorianska Englands industrialisering samtidigt som han erkände dess potential att producera varor av överlägsen kvalitet.

Han ansåg att konst borde vara tillgänglig för alla och inte bara för dem som hade råd med den. I detta syfte arbetade han outtröttligt för att få in prisvärda produkter i människors hem.

Genom olika tapettryck som var utformade för att hålla över tid. Han var också uppmärksam på detaljer som färgharmonier och textur som ofta uppnåddes genom prägling eller bokstavsteknik.

Morris inverkan på moderna formgivare

William Morris inflytande kan idag ses hos moderna formgivare inom flera olika discipliner, t.ex. grafisk design och inredning. Många samtida formgivare har tagit till sig hans signaturmotiv i sina egna verk.

Detta gäller allt från blommönster som påminner om Morris tapettryck till möbler som inspirerats av hans intrikata träsniderier eller gobelänger som påverkats av Morris användning av livfulla färger.

Till och med arkitekturen har faktiskt påverkats av Morris verk. Många byggnader som skapades under Arts & Crafts-rörelsen har element som återfinns i Morris konstverk, t.ex. välvda dörröppningar eller glasmålningar, allt för att hylla en av Storbritanniens största formgivare.

William Morris kommer alltid att bli ihågkommen för sitt bestående arv i designhistorien, från att ha påverkat några av våra mest älskade konströrelser som Arts & Crafts ända fram till modern tid.

Vi kan således än idag se olika hyllningar till honom från samtida formgivare inom flera olika discipliner, t.ex. grafisk design och arkitektur.

William Morris design och tapeter från Morris & Co fortsätter således att inspirera inredare och konstälskare runt om i världen med sina vackra. Men ändå meningsfulla budskap om kvalitetshantverk framför massproduktion. Vilket gör Morris & Co tapeter till tidlösa verk som förhoppningsvis aldrig kommer att gå ur tiden.

Fler
artiklar