HEM&HUSHÅLL

Hur man sandpapperar som ett proffs

Slippapper – det är ett av de mest mångsidiga verktygen i din DIY-arsenal. Med rätt sorts sandpapper kan du ta bort färg, lack, rost eller andra typer av ytmaterial. Och med fel sorts sandpapper kan du förstöra en helt bra träbit (eller metall eller plast). Så hur väljer du rätt sandpapper? Här är en snabbguide.

Det finns tre huvudtyper av sandpapper: grovt, medium och fint. Grovt sandpapper används för att ta bort det översta lagret av en yta, till exempel färg eller lack. Medelstarkt sandpapper används för att jämna ut och ta bort slipmärken. Fint sandpapper används för att förbereda ytan för efterbehandling.

Slippapper sorteras efter hur grova korn som sitter fast på pappret. Ju lägre siffra i beteckningen, desto grövre och effektivare är slippappret. Exempelvis är sandpapper med korn 80 grövre än sandpapper med korn 100.

När du väljer en korntyp ska du alltid börja med en grovkornig och arbeta dig uppåt till en finkornig. Om du till exempel ska ta bort färg från en trädörr skulle du börja med ett sandpapper med 80 korn och arbeta dig upp till 150 korn. När all färg är borttagen skulle du sedan byta till sandpapper med korn 400 för att jämna ut eventuella ojämnheter innan du applicerar ett nytt lager färg.

Slutsats

Sandpapper är ett mångsidigt verktyg som kan användas för en mängd olika tillämpningar. Genom att börja med en grovkornig och arbeta dig upp till en finkornig kan du ta bort färg, rost eller någon annan typ av ytmaterial utan att skada det underliggande materialet. Med så många olika typer av slipmaterial och grader av slipförmåga finns det säkert en perfekt matchning för alla projekt du har i åtanke.

Fler
artiklar