HEM&HUSHÅLL

Skapad för er att finna inspiration, tips & råd till hemmet.

jacalyn-beales-KDg6MX6Wszs-unsplash
Hur du skyddar ditt parkettgolv från blekning

Om du har parkettgolv vet du hur vackert det kan se ut när det är nylagt. Tyvärr kan solen skada ditt parkettgolv med tiden. För att öka golvets livslängd och hålla det vackert i många år framöver kan du investera i solfilm som kan skydda det från solens hårda strålar. Låt oss utforska varför parkettgolv behöver skydd och hur man gör det effektivt.

Varför behöver parkettgolv skydd mot solen?

Solens strålar är tillräckligt kraftfulla för att bleka möbler och dess färger, men de kan också orsaka missfärgning och blekning på ditt parkettgolv. Detta beror på att solen får träet att torka ut snabbare än normalt, vilket leder till sprickbildning och skevhet. Med tiden kan detta få golvet att se slitet och trist ut. Om du dessutom inte tar hand om det ordentligt kan ett nytt golv eller reparationskostnaderna bli dyra.

Användning av solfilm

Det bästa sättet att skydda ditt parkettgolv från solskador är att använda fönsterfilmer som är särskilt utformade för detta ändamål. Dessa solfilmer blockerar upp till 99 % av skadliga UV-strålar samtidigt som de fortfarande släpper in ljus i rummet – och de kan till och med bidra till att minska energikostnaderna eftersom de förhindrar att värme tränger in genom fönstren under varma sommarmånader. När du köper en solskyddsfilm, se till att välja en med en neutral färg så att den inte ändrar utseendet på ditt rum för mycket.

Hur man installerar solfilm

Att installera solfilm är enkelt så länge du har rätt verktyg och material till hands. Rengör först alla ytor noggrant med glasrengöringsmedel innan du börjar installationen. Mät sedan varje fönsterruta och klipp filmen i enlighet med detta med hjälp av en sax eller en verktygskniv (se till att den inte sträcks eller rivs). Till sist applicerar du filmen direkt på varje fönsterruta med hjälp av en självhäftande spray eller rulle – detta hjälper till att hålla filmen på plats utan att det bildas några bubblor eller rynkor under den. Låt filmen torka tillräckligt länge innan du öppnar några fönster eller dörrar för att säkerställa att den fäster ordentligt på ytan/ytorna.

Genom att vidta några enkla åtgärder som att installera solfilm på fönster runt om i hemmet kan du bidra till att förlänga livslängden på dina parkettgolv avsevärt och hålla dem vackra i många år framöver! Även om det finns andra sätt du kan skydda dina golv på (t.ex. genom att undvika direkt solljus), är investering i fönsterfilmer av hög kvalitet ett effektivt sätt att göra det snabbt och enkelt – och till en minimal kostnad dessutom! Du hittar den här typen av solskyddsfilmer på filmtek.se.

Fler
artiklar