HEM&HUSHÅLL

Skapad för er att finna inspiration, tips & råd till hemmet.

jacalyn-beales-KDg6MX6Wszs-unsplash
Hur du enkelt kan bygga ett eget Attefallshus
Bygg ditt egna nyckelfärdiga attefallshus eller friggebod

Att bygga en ett Attefallshus kan vara ett bra sätt att skapa mer utrymme på tomten. Om du till exempel funderar på att bygga till en vindsvåning till ditt hem, finns det några saker du måste ta hänsyn till. Det brukar oftast krävas bygglov och så att ytan får användas för bostadsändamål vilket inte alltid är självklart att man får.

Bostaden kommer få en ökad belastning totalt. För det första måste du se till att ditt hems struktur kan bära vikten av en extra våning. Vindar kan vara ganska tunga, så det är viktigt att rådgöra med en konstruktör eller arkitekt innan du går vidare. Därefter måste du fundera på hur du ska komma åt vinden. En trappa är det vanligaste alternativet, men du måste också tänka på saker som takhöjd och utrymme för dörrar och fönster. Du måste även se till att vindsutrymmet är ordentligt isolerat.

Du behöver således både en stark grund och ett välisolerat tak. Dessa är viktiga för att kunna bära upp de övre våningarnas vikt. Du behöver också ett bra ventilationssystem, eftersom vindar kan bli mycket varma under sommarmånaderna. Slutligen måste du se till att din trappa uppfyller kraven, eftersom den kommer att bära mycket trafik upp och ner.

Hur gör du valet av Attefallshus eller en Friggebod

Tänk dig istället detta scenario, inget bygglov utan ett godkännande från grannen på sin höjd och inga större ombyggnationer inne i bostadshuset utan du kan köpa ett nyckelfärdigt Friggebod eller ett Attefallshus. Den senare kommer ge den boende större bostadsyta och det går att inreda som ett litet hus eller stuga. Många använder också höjden i Attefallshuset för att på så sätt skapa mer golvyta, som exempelvis att inreda ett sovloft.

Så har du däremot tillgång till en tomt av normalmåtten så kommer ett hus av Attefalls typ fylla samma funktion som en vindsvåning. Tanken med ett hus av denna typ som skiljer sig i mått från en friggebod är att det är tänkt att användas som mer av en boendemöjlighet än vad tanken med en friggebod var det var mer tänkt som en tillfällig övernattningsstuga på sommarhalvåret, även om många isolerade sina små friggebodar från insidan tills utrymmet var något begränsat.

Vill du bygga helt själv eller köpa ett Attefallshus, redskapsbod eller förråd?

Du kan köpa allt material och bygga själv, planera rita och anpassa så det blir exakt måtten som krävs i ditt Attefallshus och alla andra tänkbara förråd och redskapsbodar. Det finns enklare sätt att göra detta på och det kommer ändå räknas som du byggt det mesta själv om du köper en byggsats eller ett nyckelfärdigt Attefallshus. Det finns nyckelfärdiga Friggebodar, redskapsbodar, förråd och gäststugor.

Det blir ofta billigare totalt sätt att bygga från en nyckelfärdig lösning som du kan hålla skönt isolerad och vinterbonad och använda som en mysig stuga på tomten, för både dig själv och dina gäster. Att bo lite mindre är ofta en väldigt skön avkoppling och kräver en annan typ av anpassning, sen uppskattar man även det vanliga husets stora ytor. Det är även det perfekta mellansteget för ungdomen eller studenten som kan få ett eget boende utan att behöva lämna tomtgränsen.

Fler
artiklar