HEM&HUSHÅLL

Skapad för er att finna inspiration, tips & råd till hemmet.

jacalyn-beales-KDg6MX6Wszs-unsplash
En närmare titt på prästernas speciella kläder

Om du någonsin har varit på en katolsk mässa har du kanske lagt märke till att prästen bär speciella kläder. Dessa klädesplagg kallas för vävnader, och de har använts i kyrkan i århundraden. Tanken bakom klädesplaggen är att de hjälper prästen att ta på sig en annan roll när han eller hon tjänstgör under mässan. Istället för att fokusera på personen blir rollen som Guds tjänare tydligare. I det här blogginlägget ska vi titta närmare på några av de vanligaste klädesplaggen som bärs av präster.

Stolan

En av de vanligaste klädesplaggen som bärs av präster är stolan. Stolan är ett brett, långt vävt band som bärs runt halsen och ner över axlarna. Stolan är samma plagg för flera olika yrkesgrupper i mässan, men den bärs på olika sätt. Till exempel bär diakoner sina stolor korsade framför bröstet medan prästerna bär sina stolar draperade över axlarna.

En annan vanlig klädnad som bärs av präster är alban. Alban är en lång vit skjorta med smala, raka ärmar och en knäppbar framsida. Förutom alban bär prästerna också ett skärp (kallat cingulum) och ett brett band (kallat stola). Alban och dessa andra föremål bidrar till att skilja präster från andra medlemmar av prästerskapet, till exempel diakoner och biskopar

Prästtunika

Prästtunikan är ett ärmlöst ytterplagg som bärs av prästerna under mässan. Den är vanligtvis tillverkad av tungt tyg och har ofta utsmyckade mönster broderade på sig. Kavajen är tänkt att symbolisera Jesu Kristi mantel och påminna prästerna om att de offrar sig själva för andra när de firar mässan

Som du kan se finns det en hel del betydelse bakom de kläder som bärs av präster under katolska mässan. Dessa plagg har använts i århundraden och bidrar till att skapa en känsla av vördnad och respekt för Guds tjänare. Nästa gång du deltar i mässan, titta närmare på vad prästen bär och tänk på allt det som det representerar!

Fler
artiklar