HEM&HUSHÅLL

Dörrguide: Så väljer du rätt ytterdörr och innerdörr

En dörr är inte bara en dörr. Det är en viktig del av ditt hem eller ditt företag och kan ha stor inverkan på både utseendet och funktionen. Vad ska du tänka på när du väljer ytterdörr och innerdörr? Läs vidare för att få tips och råd i vår dörrguide.

Först och främst är det viktigt att tänka på funktionen…

Ska dörren vara ljudisolerande, ha hög säkerhet eller vara energieffektiv? Olika dörrar har olika egenskaper, så välj den som passar dig bäst. När det gäller ytterdörrar kan det vara extra viktigt att tänka på säkerheten. Se till att den har en bra låsning och att glaspartierna är förstärkta, om den har några. Innerdörrar behöver inte ha samma höga säkerhet, men passa på att välja en med ljudisolerande egenskaper om du vill ha mer avskildhet mellan rummen.

Nästa steg är utseendet…

Dörren ska passa in med husets eller företagets stil och inredning. Fundera på vilken färg och stil som skulle passa bäst. Ytterdörrar ska även passa in med området där du bor. Bor du i en äldre byggnad eller ett område med mycket natur kan det passa med en dörr i trä eller med en mörkare kulör. Bor du i en modern byggnad eller ett mer urbant område kan en vit eller grå dörr i modern stil passa bättre.

En annan faktor att ta hänsyn till är dörrarnas material…

Trä, stål, aluminium och glas är alla vanliga material till dörrar. En dörr i massivt trä ger en varm och gedigen känsla och en ståldörr ger hög säkerhet. Glasdörrar ger mer ljusinsläpp men är mindre isolerande än en dörr av massivt material. Dörrar i aluminium har hög hållbarhet och passar ofta bra i moderna byggnader.

Måtten är också viktiga…

Se till att dörrarna passar i öppningen och att det finns tillräckligt med utrymme för att öppna dörren. En standard innerdörr är 80 cm bred och 200 cm hög, men kan variera beroende på tillverkare eller om du vill ha en specialbeställd dörr. En standard ytterdörr brukar vara 90 cm bred och 210 cm hög.

Till sist är det viktigt att tänka på installationen av dörren…

Detta är en process som av säkerhetsskäl bör utföras av en professionell hantverkare. Kolla upp om tillverkaren erbjuder installation eller om du behöver anlita en annan dörrfirma för detta. En väl installerad dörr ökar säkerheten och undviker problem som kalluft eller drag.

Sammanfattning…

Att välja rätt ytterdörr eller innerdörr är en viktig del av att skapa det perfekta hemmet eller företaget. Genom att fundera på funktionen, utseendet, materialet, måtten samt installationen kan du finna den dörr som passar dig bäst. Tänk på att en hög säkerhet alltid är en god investering, och att det lönar sig att anlita en professionell hantverkare för att utföra installationen. Så välj din dörr med omsorg och njut av en säker, funktionell och stilren inredning.

Fler
artiklar