HEM&HUSHÅLL

Den vita och svarta pepparns underverk

Det finns få kryddor som är mer mångsidiga än peppar. Vare sig du använder den för att lägga till lite hetta till din mat eller använder den i medicinska syften är peppar en krydda som alla borde ha i sitt skafferi. Men vad är egentligen skillnaden mellan svartpeppar och vitpeppar? Och varför är svartpeppar den mest populära kryddan i världen? Läs vidare för att ta reda på det!

Skillnaden mellan svart och vitpeppar

Svartpeppar och vitpeppar kommer från samma växt, som kallas Piper nigrum. Skillnaden mellan de två paprikorna ligger i när de skördas och hur de bearbetas. Den bästa svartpepparn tillverkas av omogna bär som kokas och sedan torkas, medan vitpeppar tillverkas av mogna bär som blötläggs i vatten tills det yttre skiktet förmultnar

Varför svartpeppar är mer populär än vitpeppar

Även om vitpeppar har en något annorlunda smak än svartpeppar – den är mindre stickande och har en något sötare smak – är huvudanledningen till att svartpeppar är mer populär än vitpeppar tillgängligheten. Vitpeppar odlas inte lika ofta som svartpeppar, vilket gör den dyrare och svårare att hitta. Eftersom vitpeppar tillverkas av mogna bär håller den dessutom inte lika bra som svartpeppar. Av dessa skäl fortsätter svartpeppar att vara den mest populära kryddan i världen.

Slutsats

Oavsett om du föredrar svart eller vitpeppar går det inte att förneka att denna mångsidiga krydda kan ge mycket smak till din mat. Nästa gång du är i mataffären, köp båda typerna av peppar och experimentera med dem i din matlagning! Du kanske upptäcker att du har en ny favoritkrydda.

Fler
artiklar