HEM&HUSHÅLL

Skapad för er att finna inspiration, tips & råd till hemmet.

jacalyn-beales-KDg6MX6Wszs-unsplash
Allt du behöver veta om energiborrning

Energiborrning är en smart och ekonomisk metod för att få tillgång till varmvatten och värme i ditt hem eller företag. Genom att utnyttja naturliga resurser som jordvärme och grundvatten kan du spara pengar och minska din klimatpåverkan. Men innan du bestämmer dig för att investera i energiborrning finns det några saker som är värda att känna till. I denna artikel kommer vi att fördjupa oss i energiborrning och allt du behöver veta om hur den fungerar.

Metoden

Energiborrning är en metod som används för att utnyttja naturliga källor till varmvatten och värme. Det finns två huvudtyper av energiborrning: jordvärmepumpar och bergvärmepumpar. Båda metoderna fungerar genom att en energiåtervinningsslinga installeras i marken eller berget, vilket ger tillgång till naturlig värmeenergi som kan användas för att värma ditt hem eller företag.

Jordevärmepump och bergvärmepump

En jordvärmepump fungerar genom att utnyttja värmen i marken. Genom en lång slinga som placeras i marken, cirkulerar en blandning av vatten och glykol. Denna slinga tar upp värme från marken och vidareför den till en värmepump där värmen sedan omvandlas till varmvatten eller värme för uppvärmning. En bergvärmepump fungerar på samma sätt, men använder istället värmen som finns i berget. Genom att borra hål i berget och placera i en slinga, kan du utnyttja bergvärme på samma sätt som markvärme.

En investering

Energiborrning är en investering som kan göra stor skillnad för både din ekonomi och miljöpåverkan. Genom att investera i energiborrning kan du spara upp till 80% på dina uppvärmningskostnader. Du minskar dessutom din koldioxidutsläpp med upp till 70% jämfört med traditionella uppvärmningsmetoder. Trots initiala kostnader för installationen kommer du att få tillbaka dina pengar inom några år, och därefter spara stora pengar på uppvärmning.

Geologiska förhållanden, pumpeffektivitet och koldioxidutsläpp

Innan du bestämmer dig för att investera i energiborrning är det viktigt att du tar hänsyn till faktorer som geologiska förhållanden, pumpeffektivitet och koldioxidutsläpp. En kvalificerad energiborrningsfirma kan hjälpa dig att utvärdera och planera installationen för din specifika fastighet. Faktorer som byggnadens ytarea, isolering, ventilation och klimat behöver också tas i beaktning. En kvalificerad energiborrningsfirma kan också hjälpa dig med att respektera byggregler och miljölagar.

Dessutom kan det vara en bra idé att kolla vad som ingår i priset från energiborrningsfirmor. Det vanliga är att priset inkluderar borrning av energihål, installation av pump och system, inklusive drifttagning och provning av anläggning. Vissa företag erbjuder också efterföljande service när det gäller underhåll, reparationer och översyn.

Sammanfattning

Energiborrning är en investering som kan göra stor skillnad för både din plånbok och vårt klimat. Genom att utnyttja naturliga resurser till varmvatten och värme kan du spara upp till 80% på dina uppvärmningskostnader samtidigt som du minskar din klimatpåverkan. Innan du bestämmer dig för att investera i energiborrning är det viktigt att du tar hänsyn till faktorer som geologiska förhållanden, pumpeffektivitet och koldioxidutsläpp. En kvalificerad energiborrningsfirma kan hjälpa dig att planera och utvärdera installationen för din specifika fastighet. Så varför inte överväga energiborrning för att göra en insats för miljön och spara pengar långsiktigt? Behöver du dessutom en brunnsborrare i Bollnäs exempelvis finns Sörbo bott till din hjälp.

Fler
artiklar