HEM&HUSHÅLL

Skapad för er att finna inspiration, tips & råd till hemmet.

jacalyn-beales-KDg6MX6Wszs-unsplash
4 tips till dig som ska välja färg att måla med i hemmet

Att välja färg för att måla om i hemmet kan kännas som en stor utmaning. Färg kan göra så stor skillnad i ett rum, men det kan också bli lätt för mycket om man inte planerar noga. I det här inlägget kommer vi att dela med oss av fyra tips för att du ska kunna välja rätt färg och skapa en harmonisk inredning i ditt hem.

Välj rätt nyans efter ljuset i rummet

Ljus är avgörande för hur färgen uppfattas i ett rum. En färg som ser ut på ett visst sätt i butiken kan se helt annorlunda ut i ditt hem. Därför är det viktigt att tänka på rummets ljusförhållanden innan du väljer färg. Testa att måla en mindre yta och se hur det ser ut i olika ljusförhållanden under dagen. Alternativt kan du också ta hjälp av en color globe innan du börjar måla.

Lär dig om färgens psykologi

Färger påverkar vårt humör och beteende mer än vad vi kanske tror. Att välja en färg utifrån dess psykologiska effekt kan hjälpa dig att skapa den känsla du vill ha i rummet. Till exempel kan grönt ge en lugn och avslappnad känsla medan rött kan öka energin i rummet.

Tänk på rummets syfte

Det är viktigt att tänka på rummets syfte innan du väljer färg. Ett sovrum kan till exempel behöva en annan färg än ett arbetsrum eller kök. För ett sovrum vill man kanske ha en färg som skapar lugn och ro, medan man i ett kök kanske vill välja en färg som stimulerar aptiten.

Börja med en neutral bas

Om du är osäker på vilken färg du ska välja är det oftast en säker idé att börja med en neutral bas. En neutral färg som beige eller grå gör att möbler och dekorationer tar mer plats och ger dig mer frihet att experimentera med olika färger på tillbehör som kuddar, gardiner och tavlor.

Sammanfattning

Att välja rätt färg är inte alltid en lätt uppgift, men genom att tänka på ljus, psykologi, rummets syfte och neutrala basfärger kan du enkelt skapa harmoniska och personliga rum i ditt hem. Ta dig tid att testa olika nyanser och tänk noga igenom innan du fattar ett beslut. Lycka till med att välja färger att måla med i ditt hem och kom ihåg att du kan kika in hos Kolormondo som har verktyg för att underlätta valet av färg.

Fler
artiklar